Αξιοθέατα

Μπορείτε να επισκευτείτε τις γύρω περιοχές όπως είναι η Σίβηρη, η Άφυτος, η Καλλιθέα, τα λουτρά της Αγίας Παρασκευής όπως επίσης έχουν πολύ ενδιαφέρον και οι υπόλοιπες περιοχές-παραλίες όλης της χερσονήσου.

Την τρίτη, την ανατολικότερη και μαγευτικότερη χερσόνησο της Χαλκιδικής, τη χερσόνησο του Άθωνα, κατέχει σήμερα ολόκληρη η Αγιορείτικη πολιτεία. Είναι ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα, που είναι ολόκληρος αφιερωμένος στην προσευχή και τη λατρεία του Θεού. Γι΄ αυτό και ονομάζεται Αγιο Όρος. Το Αγιο Όρος έχει μήκος περίπου 50 χιλιόμετρα, πλάτος από 8 μέχρι 12 χιλιόμετρα και η έκταση του καλύπτει 350 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι φυσικές τοποθεσίες της χερσονήσου είναι αξιοθαύμαστες. Το βουνό Άθωνας που δεσπόζει σ΄ αυτή, είναι ένας τεράστιος κώνος με ύψος 2.033 μέτρα. Η γυμνή κορυφή του λες και λογχίζει τον ουρανό και οι πλαγιές του, κατάφυτες από αιωνόβια δέντρα, δημιουργούν μία ασύγκριτη αισθητική ομορφιά σε όλη τη μαγευτική αυτή περιοχή.

Το Άγιο Όρος είναι το μοναδικό ζωντανό Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στον κόσμο. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο στους άνδρες, όμως όλοι μπορούν να το επισκεφτούν από τη θάλασσα με ψαροκάικα και πολυτελή γιωτ στις ημερήσιες καθημερινές κρουαζιέρες που διοργανώνονται.

Τα Πετράλωνα είναι ημιορεινό χωριό του Νομού Χαλκιδικής. Καταλαμβάνεται κατά μεγάλο μέρος από το όρος Κατσίκα. Από την κορυφή της Κατσίκας φαίνεται όλη η Χαλκιδική πανοραμικά. Η απόστασή τους από τη Θεσσαλονίκη είναι 50 χιλιόμετρα. Σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από το χωριό, στο όρος Κατσίκα, βρίσκεται το σπήλαιο των Πετραλώνων. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί ανθρωπολογικά ευρήματα και τα παλαιότερα ίχνη κατοίκησης του ελληνικού γεωγραφικού χώρου. Είναι επισκέψιμο από το 1979 και οι ανασκαφές σε αυτό συνεχίζονται. Στο Ανθρωπολογικό Μουσείο, που λειτουργεί από το 1978 βρίσκουμε ομοιώματα του μαυσωλείου του αρχανθρώπου των Πετραλώνων, τα αρχαιότερα δείγματα φωτιάς (τουλάχιστον 1.000.000 ετών), καθώς επίσης και πολλά λίθινα και οστέινα εργαλεία.